Tips när du ska slipa golv

Att slipa golvet är ett bra sätt att förlänga ditt trägolvs liv – slipa trägolv stockholm. Dessutom blir det fräschare och gör mycket för helhetskänslan. När golvet börjar bli slitet och du får stickor i fötterna är det hög tid att slipa det. Men det kan vara lättare sagt än gjort eftersom du behöver ha en bra golvslip och därefter behandla det med exempelvis lack för att få ett lyckat resultat. Men om du är händig och vill ta saken i egna händer kommer du klara av det. Har du bestämt dig för att prova slipa golvet själv får du i den här artikeln några tips som kan vara värdefulla för dig som ska slipa golvet själv.

Förberedelser
Innan du kan börja slipa golvet behöver du ha en golvslip och något medel du kan använda för att behandla golvet efteråt. Utöver det är det bra om du förbereder rummet innan genom att lyfta bort möbler och lägga över skyddsplast på det du inte kan bära ut. Det kan damma en del när du slipar golvet och för att du ska slippa städa alltför mycket efteråt kan du använda plast som skydd. Se också till att det inte finns några risker att dammet läcker ut till andra rum genom att täta och ha stängda dörrar under slipningen. När du har tagit bort alla möbler ska du dammsuga och skura golvet för att underlätta golvslipningen.

Om golvslipen är helt ny och du inte har använt en innan är det bra om du läser på hur den fungerar för att du ska kunna använda den på rätt sätt.

Börja slipa golvet
När du förberett rummet färdigt och har allt det du behöver är det bara att sätta igång. Det viktigaste du ska tänka på är att slipa längs med träets riktning på längden och följa eventuellt mönster. Vanligtvis börjar man med ett grövre slippapper för att därefter byta ut till ett finare. Du kan byta ut slippappret till det finare när du har fått bort all lack och ytan är jämn.

För att få ett jämnt resultat när du slipar golvet ska du tänka på att maskinen alltid ska vara i rörelse och att rörelserna ska vara jämna. Tänk också på att du inte ska ta i för mycket, särskilt om du är ovan och låta maskinen göra sitt jobb. Om du märker att den inte kommer igenom lacken kan du ta i lite mer. Men var försiktig så att golvet inte får några skador.

Vanligtvis brukar det ta ett par timmar att slipa golvet. Därefter behöver du behandla golvet med olja eller lack.